وکالت در طلاق؛ نه حقِ طلاق
از نظر حقوقی حق طلاق عبارت درستی نیست. چون در واقعیت، مرد، وکالت در طلاق را به زن می دهد نه اینکه حق طلاق را از خود سلب و به کلی آن را به زن منتقل کند.
وکالت در طلاق
با یک مثال ساده موضوع را مرور کنیم. چطور مثلاً وقتی یک نفر میخواهد ماشین خود را بفروشد به برادرش یا دوستش وکالت می دهد که برود و ماشینش را بفروشد؛ در اینجا هم از نظر حقوقی قرارداد وکالتی منعقد می شود. به این ترتیب که مرد به زن وکالت می دهد که برو خودت را به وکالتِ از منِ مرد طلاق بده! چرا باید چنین فرایند شاید پیچیده ای طی شود؟!
چون از نظر قانون مدنی ایران، مرد، هر زمان خواست میتواند زن را طلاق بدهد. بنابراین، وقتی مرد به زن وکالت می دهد، درواقعیت خود مرد دارد طلاق را انجام می دهد؛ منتها اجرای این حق را زن به نیابت و جانشینی از طرف مرد انجام می دهد. حالا، این وکالت در طلاق یا به قول عرف مردم، حق طلاق را چطور می شود گرفت؟
نحوه دریافت وکالت در طلاق
به دو روش:
اول اینکه، همان زمانی که زن و شوهر می روند، دفترخانه (دفتر رسمی ثبت ازدواج) و عروس خانم مشغول چیدن گل و آوردن گلاب است. به عاقد بگوید که وکالت در طلاق را با تمام جزئیات در سند ازدواج یا عقدنامه بنویسد.
یا اینکه اگر آن موقع این کار را انجام ندادند، بعد از ازدواج میتوانند به دفترخانه ثبت اسناد (دفتر اسناد رسمی) – دقت کنید که دفتر ثبت اسناد با دفتر ثبت ازدواج متفاوت است- و مرد در دفتر اسناد رسمی، وکالت در طلاق را به زن بدهد.