مدیریت قرارداد, یادداشت حقوقی

تفاوت‌های قرارداد کنسرسیوم با جوینت ونچر

فرق قرارداد کنسرسیوم با مشارکت مدنی یا جوینت ونچر

کنسرسیوم (Consortium) و قرارداد مشارکت مدنی (Joint Venture )

    قبل از اینکه به تفاوت‌های قرارداد کنسرسیوم با جوینت ونچر، بپردازیم، بیان این مقدمه ضرورت دارد. طبیعی است برای دانستن تفاوت این دو قرارداد ابتدا باید آنها را بشناسید. در یادداشت‌های «قرارداد مشارکت مدنی (Joint Venture) چیست؟» و «مفهوم کنسرسیوم (Consortium) چیست؟» به صورت کاربردی در خصوص آنها توضیح داده‌ایم.

   هر دو قرارداد اشتراکاتی با یکدیگر دارند اما بدین معنا نیست که می‌توان آن‌ها را به جای یکدیگر استفاده کرد. البته کنسرسیوم در معنای بسیار خاص آن ممکن است شامل جوینت ونچر نیز باشد. چرا که در این معنای کنسرسیوم، اشخاص حقوقی یا حقیقی در یک پروژه معین، در سرمایه‌گذاری، سود و زیان و مدیریت پروژه با یکدیگر مشارکت می‌کنند. در نتیجه با مسامحه می‌توان پذیرفت که رابطه بین کنسرسیوم و جوینت ونچر از نوع «رابطه عموم و خصوص مطلق است». به این معنا که هر جوینت ونچری را می‌توان به نوعی کنسرسیوم در نظر گرفت، اما برخی از کنسرسیوم‌ها، جوینت ونچر (Joint Venture) نیستند و تفاوت‌هایی با هم دارند که به آن می‌پردازیم.

تفاوت‌های قرارداد کنسرسیوم با جوینت ونچر

   1- تفاوت مهم کنسرسیوم نسبت به جوینت ونچر شرکتی این است که در کنسرسیوم، شخصیت حقوقی جدید و مستقلی از شرکا به وجود نمی­‌آید.

   2-در جوینت ونچر ( Joint Venture ) یا مشارکت مدنی، تمام شرکا در مدیریت و اداره پروژه مشارکت دارند. به نحوی که این مشارکت در جزء جزء پروژه وجود دارد. اما ممکن است در کنسرسیوم به یکی از شرکا برای اداره پروژه وکالت می‌دهند.

   3- طرفین مشارکت مدنی یا جونت ونچر، به منظور و هدف تجاری و کسب منفعت مشارکت می‌کنند. اما موضوع فعالیت کنسرسیوم اعم از انتفاعی یا غیر انتفاعی و تجارتی یا غیر تجارتی است.

   4- در جوینت ونچر ( Joint Venture ) شرکتی، شخصیت حقوقی مستقل از شخصیت شرکا شکل می­‌گیرد. این شخصیت حقوقی می­‌تواند یکی از اقسام شرکت‌­های تجارتی قانون تجارت باشد که معمولا شرکت سهامی خاص یا شرکت با مسئولیت محدود است. اما در کنسرسیوم شخصیت حقوقی مستقل از شخصیت شرکا شکل نمی­‌گیرد. لذا اگر موضوع فعالیت آن­ها تجارتی باشد تحت شمول ماده 220 قانون تجارت قرار می­گیرد.

  5- نحوه اداره در جوینت ونچر شرکتی تحت ضوابط مقررات شرکت­‌های تجارتی و از طریق مجامع عمومی صورت می­‌گیرد. اما در کنسرسیوم با توافق میان افراد صورت می­‌گیرد و فوت و حجر مدیر شرکت، قرارداد مربوط به نحوه‌­ی اداره شرکت خاتمه می­‌یابد و اداره شرکت نیازمند توافق جدید است.

   6- در مشارکت مدنی یا جوینت ونچر، مسئولیت شرکا با توجه به نوع شرکت تأسیسی سنجیده می­‌شود. بنابراین با توجه به این­که اکثر جوینت ونچرهای شرکتی در قالب شرکت سهامی خاص و مسئولیت محدود شکل می­گیرد، مسئولیت شرکا محدود به آورده آنان است. اما در کنسرسیوم با توجه به ماده 220 قانون تجارت اگر موضوع فعالیتِ کنسرسیوم، تجارتی باشد، مسئولیت شرکا تضامنی است.

   7- با تشکیل جوینت ونچر، پرداخت مالیات به صورت مضاعف صورت می­‌گیرد، بدین صورت که با ایجاد شخصیت حقوقی جدید شرکا علاوه بر مالیاتی که در کشور خود می‌­پردازند، براي شرکت ایجاد شده نیز باید مالیات پرداخت نمایند. در کنسرسیوم پرداخت مالیات فقط به درآمد شرکا تعلق می­‌گیرد نه به درآمد حاصل از مشارکت. اما در کنسرسیوم معمولاً باید به صورت محدود و مشخص باشد.

وضعیت جوینت ونچر و کنسرسیوم در حقوق ایران

    در حقوق ایران در هیچ قانونی از اصطلاحات جوینت ونچر یا کنسرسیوم تعریفی ارائه نشده است. اما ماده 107 قانون برنامه پنجم توسعه و ماده 24 قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور در تعریف گروه اقتصادی با منافع مشترک مقرر می‌دارد.:

   «تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک با مشارکت دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی به منظور تسهیل و گسترش فعالیت اقتصادی و تجاری برای یک دوره محدود و براساس قراردادی کتبی پس از ثبت در مرجع ثبت شرکت‌­ها در قالب شرکت مدنی و ضوابط و شرایط مربوط به آن و با رعایت موازین اسلامی و اصل منع اضرار به غیر و منع انحصار مجاز است». با توجه به این که این ماده، گروه مزبور را در قالب مشارکت مدنی جایز دانسته است، باید گفت این ماده به کنسرسیوم یا جوینت ونچر قراردادی نظر داشته است.

    اما برخی نویسندگان یک تفاوت را میان کنسرسیوم و جوینت ونچر قراردادی برشمرده‌­اند. آن تفاوت این است که جوینت ونچر، معمولاً متشكل از چند شخص حقيقي يا حقوقي و يا تركيبي از اشخاص حقيقي و حقوقي اسـت. در حالی که در کنسرسیوم معمولاً اشخاص حقوقی تصمیم به مشارکت با یکدیگر می­‌گیرند. بنابراین چون ماده 107 گروه اقتصادی با منافع مشترک را متشکل از اشخاص حقیقی و حقوقی می­‌داند، می­‌توان گفت این ماده در واقع تعریفی از جوینت ونچر قراردادی ارائه داده است.

دیدگاهتان را بنویسید