قراردادهای نفتی و انواع آن:
قبل از بررسی ماهیت قراردادهای نفت و گاز و انواع آن، این نکته را باید بدانید که این قراردادها عموماً در صنایع بالادستی نفت و گاز استفاده میشوند. در این قراردادها تمامی مراحل مختلف شامل اکتشاف، توسعه و تولید به یکدیگر وابستگی کامل دارند. قراردادهای این حوزه با هدف جذب سرمایههای داخلی و خارجی به منظور توسعه میادین نفت و گاز شکل میگیرد.
تعریف صنایع بالادستی: صنایع بالادستی ناظر به پروژههایی است که به منظور اکتشاف، حفاری و تولید نفت خام و گاز انجام میگیرد.
نکته اصلی که وجود دارد این است که در این قراردادها، انتقال مالکیت نفت و گاز صورت نمیگیرد. پیمانکار بعد از انعقاد قرارداد وارد مرحله اکتشاف میشود. تمامی ریسکها و هزینههای این مرحله بر عهده پیمانکار است.
در صورتی که عملیات منجر به اکتشاف نشود، کارفرما یا شرکت ملی نفت ایران، هیچگونه هزینهای پرداخت نمیکند و صرفا در کنار پیمانکار از نظر فنی مشارکت دارد.
بعد از اینکه اکتشاف انجام شود، پیمانکار مرحله بعدی یعنی توسعه را آغاز می کند. پیمانکار هزینههای مرحله اکتشاف را به این مرحله انتقال میدهد. در این مرحله نیز میزان مشارکت شرکت ملی نفت بیشتر خواهد شد اما کماکان هیچ ریسک و هزینهای برعهده آن نخواهد بود. در حقیقت پیمانکار تمامی هزینههای انجام شده تولیدات را، در مرحله آخر مستهلک میکند. همانطور که بیان شد سهم مشارکت شرکت ملی نفت ایران در این مرحله بسیار بیشتر از مرحله اکتشاف است.