EPC
مفهوم قرارداد ای پی سی EPC
این قرارداد مخفف واژههای: 1- (Engineering) به معنای طراحی و مهندسی 2- (Procurement) به معنای تأمین کالا 3- (Construction) به معنای اجرا یا ساخت است.
این قراردادها معروف به قرارداد مهندسی، تأمین کالا، ساخت و اجرا (EPC) هستند.
قرارداد ای پی سی، نوعی قرارداد پیمانکاری است که در پروژههای زیربنایی استفاده میشود. در این قرارداد پیمانکار کلیه مسئولیتهای مربوط به طراحی و مهندسی، تهیه و تأمین کالا و ساخت را بر عهده گرفته و پروژه کامل را تحویل کارفرما میدهد. قرارداد EPC به نوعی جزو قراردادهای کلید در دست به شمار میرود.
نکات قرارداد ای پی سی EPC
1- کارفرما در این قرارداد، به جای استفاده از پیمانکاران متعدد در هر بخش، با به کارگیری یک پیمانکار (EPC) کل پروژه را به یک شرکت میدهد. پیمانکار در این قرارداد بیشترین مسئولیت و ریسک را در یک پروژه میپذیرد.
2- در حقیقت این نوع قراردادهای پیمانکاری برای اجرای پروژه به شیوه (EPC) عمل میشود. در نتیجه همانطور که مسئولیت پیمانکار بسیار بالاست، باید در کنترل و مدیریت پروژه نیز سهم به سزا و مستقلی داشته باشد.
3- در قراردادهای EPC، اجرای درست و دقیق برنامه زمانبندی پروژه بسیار حیاتی است. چرا که در این قراردادها، هزینه و منابع مالی بسیاری صرف میشود. در نتیجه پروژه باید در زمان معین به بهرهبرداری برسد. هر گونه تأخیر در این قرارداد علاوه بر افزایش هنگفت هزینهها، در صورت طولانی شدن تأخیرات، پروژه از صرفه اقتصادی خواهد افتاد و ممکن است در صورت کامل شدن پروژه، هیچ وقت بهرهوری کافی را نداشته باشد.
4- معمولا اینگونه قراردادها، با قیمت ثابت (Lump-sum Pricing) بسته میشوند. در نتیجه حتماً بایستی شرایط حاکم بر کشور را در نظر گرفت. چرا که قوه قهریه یا فورس ماژور، نقش به سزایی دارد. پیمانکار ممکن است با استناد به فورس ماژور در انجام تعهدات خود قصور ورزد. در این صورت تأخیرات باعث افزایش قیمت و هزینه پروژه خواهد شد.
5- همانطور که در بالا ذکر شد، مسئولیت پیمانکار در این قرارداد بسیار زیاد است و ممکن است پیمانکار درصدد آن باشد که به هر نحوی، مسئولیت خود را کاهش دهد.
6- به دلیل اینکه این گونه قرارداد به صورت کامل توسط پیمانکار انجام میشود، مسئولیت پیمانکار باید بعد از تحویل پروژه نیز تا مدت معقولی ادامه پیدا کند. کارفرما باید در این خصوص ضمانتنامههای لازم را دریافت کند.
جهت مطالعه مباحث قراردادی به صفحه «مدیریت قرارداد» مراجعه کنید.
به قلم محمدعلی پوریانیک