کیفری

خشونت خیابانی و چند پیشنهاد

در کتاب‌های قانون نوشته شده که جرم با اقرار و شهادت شهود ثابت می شود. اما در عمل ماجرا به همین سادگی‌ نیست. یکی از مهم‌ترین دلایلی که مزاحم‌های خیابانی، با خیال راحت دیگران را اذیت می‌کنند آن است که بزه‌دیده‌ها در اغلب موارد شکایت نمی‌کنند.

همواره، سخت‌ترین مرحله بعد از وقوع جرم، اثبات جرم است! با وجود اینکه خشونت خیابانی در مقابل افراد دیگر اتفاق می‌افتد، اما معمولاً بقیه سکوت می کنند و به راحتی از کنار آن عبور می کنند.

شکایت کنیم

  در کتاب‌های قانون نوشته شده که جرم با اقرار و شهادت شهود ثابت می شود. اما در عمل ماجرا به همین سادگی‌ نیست. یکی از مهم‌ترین دلایلی که مزاحم‌های خیابانی، با خیال راحت دیگران را اذیت می‌کنند آن است که بزه‌دیده‌ها در اغلب موارد شکایت نمی‌کنند.

منفعل نباشیم

  بیشتر کسایی که دچار خشونت خیابانی می شوند، منفعل هستند و حتی صدای شان هم بلند نمی شود. بنابراین، اگر هر کسی در هر سطحی در معرض خشونت خیابانی قرار گرفت نباید در برابر فرد متعرض سکوت کند و باید با رسوا کردنِ مزاحم، بقیه مردم را از وجود چنین شخصی آگاه کند.

اعلام شکایت به 110 یا کلانتری

  در مرحله بعد، حتی اگر مردم هیچ توجهی به فریادهای شما نکنند، حتماً با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید و درخواست کنید که مأمور اعزام کند. یا اینکه به نزدیک‌ترین کلانتری مراجعه کنید و مشخصات فرد مزاحم را گزارش بدهید.

حتی اگه در۹۰ درصد مواقع این اقدام شما باعث دستگیری فرد مزاحم نشود، همین اقدام شما باعث خواهد شد که پس از دریافت گزارش‌‌های مکرر، پلیس چنین مناطقی را بیشتر تحت نظر قرار بدهد.

برداشتن شماره پلاک مزاحم

  حتماً اگر مزاحم خیابانی، سوار موتور یا ماشین بود. شماره پلاک را یادداشت کنید و مشخصات ظاهری مزاحم مانند: لباس، قد، حدود سن و سال و لحن حرف زدن را به خاطر بسپارید. یا اینکه در همان دقایق اول یادداشت کنید تا فراموش نکنید. چرا که بعداً بایداین موارد در گزارش پلیس قید شوند.

هر مورد خشونت خیابانی که گزارش نشود، امتیازی است که به فرد مزاحم داده می شود! درواقع، با گزارش نکردن مزاحمت‌ها و خشونت‌های خیابانی، ضمناً داریم رفتار فرد مجرم را تأیید می‌کنیم و به رفتار مزاحم مشروعیت می دهیم. به عبارت دیگر، به مزاحم می گوییم که خیالت راحت تا هر چقدر که دلت خواست دیگران را اذیت کن، هیچکسی هم با تو هیچ کاری ندارد.

شماره تلفن شهود را بگیریم

  اگر در زمان مواجهه با خشونت خیابانی، افرادی برای کمک با شما همراهی کردند، حتماً از آنها بخواهید که شماره تماس‌شان را به شما بدهند. چون اگر زمانی لازم شد که شهادت بدهند، بتوانید تماس بگیرید تا به دادسرا و دادگاه مراجعه کنند!

در پرونده ای، آقایی که جلوی مدرسه دخترانه عورت‌نمایی می‌کرد، پدر یکی از بچه‌ها با همین کار توانست مزاحم را دستگیر کند. افرادی که رفتار شخص را دیدند شهادت دادند. متهم به مجازات شلاق و حبس محکوم شد.

دوربین مداربسته را چک کنیم

  حتماً چک کنید که در آن خیابان اگر دوربین مداربسته‌ای وجود دارد، از پلیس بخواهید که دوربین را چک کند تا تصاویر شخص مجرم را ثبت و ضبط کنند.

یادمان باشد که اکثر کسانی که زورگیری یا خفت‌گیری می‌کنند؛ معمولاً در مناطق خاصی از شهر دست به ارتکاب جرم می‌زنند! درواقع، این دست زورگیرها، در یک منطقه برای خودشان حق آب و گل قائل هستند و همین می‌تواند روند رسیدگی را راحت‌تر کند!

با گوشی خود فیلم و عکس بگیریم

با گزارش‌ کسانی که قربانی زورگیری شده اند، کار شناسایی متهمین راحت‌تر انجام می شود. از طرفی، الان که همه‌ ما گوشی‌های هوشمند در جیب‌ داریم. می‌توانیم با گرفتن فیلم و عکس بعد از وقوع جرم، جزئیات بیشتری را ثبت کنیم.

از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه شکایت کنیم

  متأسفانه، یکی از مهم‌ترین مواردی که افراد از شکایت منصرف می شوند، فرایند طولانی شکایت است. در خیلی از مواقع هم شکایت به جایی نمی رسد و همین قضیه باعث سرخوردگی قربانی جرم خواهد شد.

اما، باز این موارد توجیه مناسبی نیست تا از شکایت و اعلام جرم کردن پشیمان شویم. در حال حاضر، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می‌توانیم شکایت را ثبت کنیم و بعد از ارجاع پرونده به دادسرا باید برویم و حضوری شکایت‌ را پیگیری کنیم.

پیگیری و شکایت،راهی برای مقابله با مزاحمین

  بنابراین، قبل از اعلام شکایت، هر چقدر توانسته باشیم مدارک و دلایل اثباتی بیشتری جمع کنیم. شانس موفقیت هم بیشتر خواهد شد. بی‌تردید، سکوت و انفعال همان چیزی است که مجرمین را در امنیت و آرامش قرار می دهد و آنان را تشویق می کند که با خیال راحت دست به ارتکاب جرم بزنند.

دیدگاهتان را بنویسید